Fuerteventura to druga co do wielkości wyspa archipelagu Wysp Kanaryjskich na Oceanie Atlantyckim, położona zaledwie 100 km od północno-zachodnich wybrzeży Afryki. Nazywana jest “plażą Wysp Kanaryjskich”, ponieważ znajduje się tutaj ich ponad 150. Wiele z nich to nie tylko istny raj dla wielbicieli plażowania oraz słońca, ale także mekka dla wielbicieli kitsurfingu oraz „surferów (najsilniejsze na całym archipelagu wiatry oraz 2-metrowe fale).

Temperatura nie spada tutaj nigdy poniżej 20 stopni, a latem przekracza 30 stopni Celsjusza. Słońce świeci przez 330 dni w roku – latem nawet 12 godzin dziennie

Piękne piaszczyste plaże, wulkaniczne kamienie, oraz pustynny klimat wydm sprawiają, że wyspa ma swój niepowtarzalny klimat. Doskonała kuchnia hiszpańska oraz otwartość i życzliwość mieszkańców w połączeniu z różnorodnymi spotami do kitesurfingu oraz surfingu sprawiają, że wyspa to idealne miejsce na wakacje.

Najpewniejszy okres wiatrowy trwa od marca do końca sierpnia, jednak nie oznacza to, że nie będzie szans na popływanie poza sezonem.

Piękna charakterystyczna architektura, tętniące życiem miasta, do tego surowy wulkaniczny krajobraz i jedne z najpiękniejszych plaż i wspaniałe piaszczyste wydmy.

Północna część wyspy Fuerteventura to przede wszystkim piękne miasteczko Corralejo ciekawymi zabytkami, starym portem oraz wspaniałym widokiem na sąsiednią wyspę Lobos.

Jest to wspaniała baza noclegowa zarówno dla surferów i wielbicieli kite a tętniące życiem miasteczko pozwoli w pełni zachłysnąć się klimatem wysp kanaryjskich.

Liczne „tapas” bary, szeroki wybór restauracji oferujących doskonała wołowinę i świeże ryby i owoce morza zarówno w wersji eleganckiej jak i bardziej kameralnej.

Zwolennicy poszukiwania fal oraz bardziej kameralnych miejsc mogą rozważyć jeszcze nocleg w El Cotillo – mekki surferów gdzie piękne klify i długie plaże na zawsze zapadną wam w pamięci.

warunki pogodowe

spoty

  • Laguna Sotavento
  • Ocean Fuerteventura
+ oznacza dostępność rescue

Wyjazdy grupowe

Hiszpania Fuerteventura Melia Gorriones

Hiszpania Fuerteventura Melia Gorriones

Cena: 1 osoba tydzień
już od
2 890PLN
Terminy: Maj-Październik

Polecane hotel

Melia Fuerteventura(ex Gorriones)

  • Wylot z Warszawy, Katowic
  • Spot 100 m
  • Plaża 200m
  • Doskonały dla rodzin
all inclisive /2os
doba od 600 PLN
Szczegóły

Skonfiguruj
swój wyjazd

szukaj hotelu z booking.com szukaj hotelu
szukaj lotu z skyscanner.com szukaj lotu

atrakcje sportowe

Windsurfingrozwiń+

Możliwość wypożyczenia windsurfingu np. w szkółce Flag Beach jak również na małej plaży przy porcie w Corralejo.

Ponadto bazie Rene Egli która znajduję się przy hotelu Melia Gorriones można pokusić się o wypożyczenie sprzętu widsurfingowego lub dla mniej wtajemniczonych lekcje indywidualne z instruktorem.

Więcej informacji o cenach : http://www.rene-egli.com/windsurfing/windsurfing/sprzet-cennik/premium/?L=4

Surfingrozwiń+

Szkoła Flag Beach Corralejo, 185 euro za 4 dniowy kurs surfingu

Protest Surfcenter Corralejo,Flag Beach 40 Euro za jeden dzień kursu Surf.

atrakcje turystyczne

Restauracjerozwiń+

Kuchnia Fuerteventury to oczywiście smakowite, świeże ryby, ale nie tylko. Mięso kozie (z hiszp. ‚cabra’) jest jednym z najpopularniejszych przysmaków na wyspie. Do wyboru mamy pieczoną lub duszoną koźlinę z ziemniakami z Wysp Kanaryjskich, zwanych czasem ziemniakami ‚pomarszczonymi’, gdyż tak wyglądają po ugotowaniu oraz z tradycyjnym sosem Mojo Picón. Koźlina ma podobny smak i konsystencję, co wołowina, jednakże zawiera trochę więcej tłuszczu, dzięki któremu potrawy nie są suche po ugotowaniu i zachowują świetny smak.

Ziemniaki kanaryjskie soli się podczas gotowania i podaje z sosem ‚mojo picón’. Istnieją dwa rodzaje ‚mojo picón’ na wyspie. ‚Mojo rojo’ to czerwony sos z z kminku oleju czosnkowego i chili (lub pieczonych papryczek) stanowiący świetny dodatek do mięs i warzyw. Drugi rodzaj sosu – ‚mojo verde’ (zielony) jest łagodniejszy i robi się go z oleju czosnkowego i kolendry. Jeśli smakuje wam pikantne curry, ‚mojo picón’ (rojo) z pewnością przypadnie wam do gustu. Do przyrządzenia sosu ‚mojo picón’ stosuje się różne receptury. Ponadto jest jeszcze jedna odmiana czerwonego sosu, w którym obecne są migdały. Jest on nazywany ‚mojo amarillo’ (żółty), ale można go skosztować tylko w niektórych częściach wyspy.

W wodach opływających Fuerteventurę występuje wiele gatunków ryb, a jedną z najbardziej znanych jest Vieja (ryby papugi). Typowe danie na wyspie to Vieja doprawiona cytrusami gotowanymi w piecyku i podawana z ziemniakami oraz ‚mojo’.

Na Fuerteventurze wytwarza się wiele rodzajów sera, a niektóre z nich powstają według receptury ‚majorero’ (rdzenni mieszkańcy wyspy Fuerteventura), którzy hodowali kozy dla mięsa i sera. Kozi ser ma bardzo mocny smak i stosuje się go w wielu potrawach, od sałatek po kanapki. Nie trudno znaleźć ser kozi 100 %, jednak niektóre sery zawierają ok. 15-20%, mleka owczego stosowanego podczas jego wytwarzania. Na wyspie można znaleźć różne gatunki sera i są one oceniane na podstawie zawartości mleka koziego. ‚Fresk queso’ (świeży ser biały) jest bardzo miękki i wyrabia się go z mleka krowiego, a także z mleka koziego.

Wazne informacje

Wizarozwiń+

Podróżując na wyspę wystarczy ze sobą zabrać jedynie dowód osobisty lub paszport.

najważniejsze
informacje

Szukaj hotelu

Booking.com

Szukaj lotu

Kontakt